Сертифікати  

   
   
Курси, вебінари, олімпіади. Портал «Всеосвіта».
   

Проблеми інформаційної безпеки в сучасному світі здебільшого асоціюються з комп’ютерними технологіями. Проте прискіпливий погляд помітить подібність інформаційних процесів як у віртуальному так і в реальному "фізичному" світі. На наш погляд, цікаво і вельми повчально зіставити дії, прийоми та методи комп'ютерних хакерів і "фізичних" шахраїв, а також тих, хто виявляється об'єктом їх атак.

Багату поживу для подібних зіставлень дають романи та детективи різних авторів. Для прикладу розглянемо два детективні романи Джеймса Хедлі Чейза (James Hadley Chase) :

Цитування проводиться за цими двома творами. Природно, воно носить фрагментарний характер.

Хакер Джеймс Хедлі Чейз

* "Вся справа в грошах" ( "What's better than money?")

У романі "Вся справа в грошах" події відбуваються в кінці 1950-х років. 

Великі обчислювальні машини управляли роботою складальних конвеєрів найбільших автозаводів, що вже в той час дозволяло виконувати складання автомобілів на конвеєрі за індивідуальними замовленнями, в індивідуальній комплектації.

Головний герой роману - Джефф Холлідей зазнав шантажу жінки на ім'я Рима Маршалл.
Слово - Дж. Х. Чейзу і його персонажам... Читати текст

 

* "Подвійна здача" ( "The Double Shuffle").

Центральна проблема роману "Подвійна здача" - ідентифікація і аутентифікація. Це й не дивно, оскільки в романі дійовими особами є дві сестри-близнюки, схожі як дві краплі води, лише одна з них - брюнетка, а інша - блондинка. Начальник відділу претензій страхової компанії Меддакс, доручає слідчому Стіву Хармасу розібратися з підозрілим полісом. Стіву допомагає його дружина Елен.

Спочатку, як годиться, Меддакс вводить Хармаса в курс справи. Він згадує страхового агента Алана Гудьер, який продав поліс.

Слово - Дж. Х. Чейзу і його персонажам... Читати текст

 

Після перегляду текстів пропонуємо перевірити власну пильність і дати відповіді на ряд запитань.

 

Було цікаво ?  Перевір наскільки та був уважним ! Спробуй власні сили і дай відповіді на запитання. (код сеісї: G2JJJD) 

Кожен дослідник, який наважився перевірити власні знання, та заповнить анкету, отримає електронний сертифікат, а успішні відповіді будуть відзначені дипломом 

 

 * Це цікаво: Як розпізнати брехню. Агент ФБР в минулому Джо Наввара і експерт мови тіла пояснює, як зчитувати думки людини за його рухами. (рос).

Матеріали підготував Немченко Юрій Владиславович, к.пед.н., доцент кафедри Загально-технічних дисциплін та охорони праці Інженерно-педагогічного факультету НПУ імені М.П.Драгоманова з нагоди Всесвітнього дня охорони праці, який відзначається світовою спільнотою щорічно 28 квітня.

   
© NPUROUNDER